De site van de Stichting Amp Smit

Welkom op de site van Stichting Amp Smit!
Hopelijk zal deze site bijdragen aan de (naams)bekendheid van de Amsterdamse kunstenaar Amp Smit!

Zeg het voort!

Rectificatie

Rond het jaar 2000 startte op Internet de website Marktplaats, waar particulieren online spullen konden verkopen. Sindsdien is met name veel emaille werk van Amp Smit van eigenaar verwisseld.

In 2015 is gebleken na onderzoek van de signatuur van het werk, dat de A en S, die sierlijk tegen elkaar zijn gepositioneerd, abusievelijk voor de signatuur van Amp Smit zijn gehouden. De letters blijken een grote N met daaraan vast een kleine D te zijn waarachter de naam van kunstenares Nella Damsma schuilgaat.

Tientallen mensen zullen in de gedachte verkeerd hebben een emaille van Amp Smit te hebben aangeschaft.

Ter geruststelling: ook voor Damsma’s werk is veel belangstelling.

Tentoonstelling in Museum Gouda

12 juli 2016 – 9 oktober 2016

zelfportret-nr-1Van 12 juli tot en met 9 oktober 2016 is in Museum Gouda een overzichtstentoonstelling over kunstenaar Amp Smit (1903-1976) te zien met keramiek, schilderijen en tekeningen.

Van maart 1929 tot eind 1930 werkte Amp Smit voor de Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda. Hij vernieuwde het sieraardewerk door moderne technieken te introduceren zoals decoreren met gespoten verven en glazuren. Daarnaast maakte hij een hele reeks plastiekjes. Voor 1929 maakte hij ontwerpen voor glas-in-loodramen en tegeltableaus, onder andere voor winkels van De Gruijter. Na zijn vertrek bij de plateelbakkerij maakte hij als vrij kunstenaar schilderijen in de stijl van Picasso.

www.museumgouda.nl